Verzadigde vetten ongezond?

door | dec 8, 2021

foto met kaas

Een nieuw heel omvangrijk Europees onderzoek van onder meer het UMC Utrecht en RIVM en uitgevoerd in 9 landen, heeft aangetoond dat verzadigde vetten uit yoghurt, kaas en vis gunstig zijn voor het hart.

Dit toont dus aan dat niet alle verzadigde vetten over één kam geschoren kunnen worden.

Verzadigde vetten uit bijvoorbeeld rood vlees en boter verhogen het risico wel.

Voor de duidelijkheid, rood vlees is meer dan alleen het biefstukje wat je in half rauwe toestand op je bord hebt liggen. Rood vlees omvat alles wat op 4 poten loopt. Wit vlees is bijvoorbeeld kip, ander gevogelte en konijn.

In cijfers:

Vis – Verlaging risico van 17%

Yoghurt – Verlaging risico van 7%

Kaas – Verlaging risico van 2%

Rood vlees – Verhoging risico van 7%

Boter – Verhoging risico van 2%

Het één en ander heeft wel te maken met samenhangende factoren als andere voedingsstoffen in het voedingsmiddel en is niet alleen de verzadigde vetten. Bepaalde voedingstoffen in het product als vitaminen en probiotica werken hier aan mee.

Van kaas wisten we al wel dat het geen grote rol speelt op het verhogen van cholesterol en dat er eigenlijk weinig tot geen echt goede onderzoeken waren die eenduidig aan tonen dat verzadigde vetten ook bijdragen aan hart en vaat ziekten. Wel bevatten producten met veel verzadigde vetten ook vaker meer cholesterol en andere ongezonde voedingsstoffen.