Advanced Glycation Endproducts

door | jan 5, 2024

Home » Nieuws » Advanced Glycation Endproducts
Advanced Glycation Endproducts nu te meten bij Update Yourself

Een nieuwe tool om in te zetten binnen bepaalde trajecten

De AGE scanner, de sleutel tot gezond ouder worden.

AGE staat hier niet voor leeftijd maar voor Advanced Glycation Endproducts.

Suikers gaan een reactie aan met eiwitten, vetten en DNA structuren. Dat noemen we ook wel glycatie. Glycatie is een proces van veroudering/verslechtering.

Glycatie van aminozuren

Glycatie is beter bekend als de maillard reactie. Voor degene die niet weten wat dat is. Je ziet dit veel in de keuken. Het bruine krokante laagje op het vlees wat je aan het bakken bent. De creme brulee die met een brandertje bruin gemaakt wordt aan de bovenkant. Heel smaakvol, maar niet altijd gezond. Zeker niet in ons lichaam. In ons lichaam noemen we dit dus AGE.

AGE’s zijn een veroorzaker van vroegtijdige veroudering en chronische ziekten. Het zijn restproducten die zich ophopen in weefsels, zoals de ogen, de nieren, de vaatwanden, de hartspier en zelfs in de hersenen. AGE’s zorgen voor ontstekingsreacties, het verlies van elasticiteit van weefsels, oxidatieve stress en ze dragen bij aan met veroudering gerelateerde ziekten, waaronder hart en vaatziekten, diabetes, en ziekten van het zenuwstelsel. (Smit et al., 2013). Ze veranderen dus de structuur van lichaamseigen eiwitten waardoor deze niet meer goed hun functie uit kunnen voeren en dit zorgt voor achteruitgang van lichaamsfuncties en de algehele gezondheid.

schadelijke uitwerking AGE

De huid is de spiegel van ons lichaam

AGE’s hopen zich dan ook op in de huid. Dit kunnen we met een geavanceerde scanner meten. Door een snelle niet invasieve scan op de onderarm die we 3x achter elkaar uitvoeren kunnen we meten hoeveel jouw AGE score is in de verschillende lagen van de huid. De reden om dit te willen meten is, om te bepalen welk effect jouw voeding en leefstijl tot nu toe hebben op jouw lichaam. Zeker in het geval van reeds aanwezige stofwisselingsproblematiek. Denk aan bijvoorbeeld diabetes of insuline resistentie (Khalid et al., 2022). Zelfs bij darmproblematiek die ik veel behandel als PDS e.d. is er al een verband aangetoond (Van Der Lugt et al., 2020). Hierdoor kan ik meer maatwerk leveren in de toe te passen behandelmethodiek en nog beter, we kunnen ook na een periode controleren of het stabiel is of zelfs is verbeterd.

Er zijn 4 methoden die ik kan gebruiken voor de scan.

Elk geven ze een andere waarde weer, die iemand zelf mag kiezen. De reden kan zijn, om wel informatie te willen hebben maar het minder confronterend te laten zijn. Voor iedere methode is een andere app gekoppeld aan de scanner.

  • De eerste is dus de AGE. Hier komt een score uit die mij als therapeut iets zegt over de totale AGE waarde. Dit is de primaire methode.
  • De tweede is body age. Dit geeft aan welke leeftijd jouw lichaam vertegenwoordigt ten opzichte van leeftijdsgenoten. Ben je jonger, even oud of ouder. Hierbij hoef je het dus verder niet over AGE’s te hebben, maar wil je gewoon zien of de leeftijd passend is.
  • De derde is skin age. Deze score vertegenwoordigd de gezondheid van de huid. Hierbij gelet op collageen en elastine en dus de elasticiteit van de huid. Zo weet je of het goed is om hier gericht iets mee te gaan doen.
  • De vierde is nog in ontwikkeling en is wel de meest confronterende. Deze geeft daadwerkelijk een kans weer. De kans op het verkrijgen van een stofwisselingsaandoening als diabetes type 2 e.d. Deze scan/app is nu nog niet beschikbaar.
AGE tabel

Belangrijk om te weten. Deze methode is 100% evidence based. De ontdekking van AGE’s en het kunnen meten ervan is ontdekt door Nederlandse artsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (Meerwaldt et al., 2004) .Sindsdien zijn er duizenden studies wereldwijd waarin AGE’s in verband worden gebracht met chronische aandoeningen. De meetmethodiek is ook Nederlands en gepatenteerd door Diagnoptics. Deze meetmethodiek wordt ook in honderden wetenschappelijke studies bewezen.

(Koetsier et al., 2010)

Waar ga je deze tegenkomen?

Binnen de nieuwe Metabolic Health Journey die ik vanaf dit jaar aanbied wordt deze scan standaard geïmplementeerd. Ook in andere programma’s kan deze scan natuurlijk toe worden gepast. Hier vraag ik, gezien de kostbare scanner en de afschrijving ervan alleen een kleine onkostenvergoeding voor van €6,85 inclusief btw. In vergelijking bij collega’s is dit al een €25,- tot €30,- maar het is niet mijn doel geld te verdienen met deze tool, enkel het verbeteren van de behandelingen en inzicht te geven waar iemand nu staat.

Ter introductie kan iedereen die in januari bij mij op afspraak komt gratis een introductiescan doen. Vraag er gerust naar als je het zelf wenst.

De scan is minder betrouwbaar als je net onder de zonnebank bent geweest of net bodylotion hebt gebruikt. Bij een zeer donker huidtype is de test ook niet geschikt.

De geciteerde onderzoeken zijn echt maar een hele kleine greep op wat op dit moment beschikbaar is aan onderzoeken.


Literatuurlijst

Khalid, M., Petroianu, G., & Adem, A. (2022). Advanced Glycation End Products and Diabetes Mellitus: Mechanisms and Perspectives. Biomolecules, 12(4), 542. https://doi.org/10.3390/biom12040542

Koetsier, M., Lutgers, H. L., De Jonge, C., Links, T. P., Smit, A. J., & Graaff, R. (2010). Reference Values of Skin Autofluorescence. Diabetes Technology & Therapeutics, 12(5), 399–403. https://doi.org/10.1089/dia.2009.0113

Meerwaldt, R., Graaff, R., Oomen, P. H. N., Links, T. P., Jäger, J., Alderson, N. L., Thorpe, S. R., Baynes, J. W., Gans, R. O. B., & Smit, A. J. (2004). Simple non-invasive assessment of advanced glycation endproduct accumulation. Diabetologia, 47(7), 1324–1330. https://doi.org/10.1007/s00125-004-1451-2

Smit, A. J., Smit, J. M., Botterblom, G. J., & Mulder, D. J. (2013). Skin Autofluorescence Based Decision Tree in Detection of Impaired Glucose Tolerance and Diabetes. PLOS ONE, 8(6), e65592. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0065592

Van Der Lugt, T., Opperhuizen, A., Bast, A., & Vrolijk, M. F. (2020). Dietary Advanced Glycation Endproducts and the Gastrointestinal Tract. Nutrients, 12(9), 2814. https://doi.org/10.3390/nu12092814