Allergie en intolerantietesten

door | jul 4, 2023

Home » Nieuws » Allergie en intolerantietesten
Allergie en intolerantie testen


Uit diverse onderzoeken die wij doen of uit of de klachten waar iemand mee komt, kan het zijn dat we moeten kijken naar allergieën en intoleranties. In het afgelopen jaar heb ik mij met studies vooral geconcentreerd op dit gebied.

Allereerst, wat is het verschil

In beide gevallen: Het lichaam ziet (meestal, maar niet uitsluitend) een eiwit wat het als vreemd en risico inschat en gaat hiertegen in verweer. Voorheen werd altijd gedacht dat het altijd een eiwit moest zijn, maar we weten nu dat dit ook andere structuren kunnen zijn.

Een allergie

Een allergie is een directe reactie van het lichaam op een allergeen. Dit kan echt zeer divers zijn en zo ver gaan als een levensbedreigende anafylaxie. Je kunt allergisch zijn voor heel veel verschillende dingen. Ik focus mij vooral op het spijsverteringskanaal en natuurlijk voeding. Klachten die je kunt ervaren: Astmatisch, hartritmestoornissen, maag en darm problemen, uitslag, eczeem, jeuk, spontane en plotselinge diarree, bloeddrukval en nog heel veel meer. Soms zijn er ook signalen die niet zo voor de hand liggen en door de huisarts niet altijd worden herkend. Waaronder slaapproblematiek, angstaanvallen, migraine en meer.

Een intolerantie

Een intolerantie is een langzame allergische reactie. Het lichaam irriteert zich aan stoffen en gaat hiertegen protesteren. Het maakt ontstekingsfactoren en gaat vervelend doen. Dit kan allerlei oorzaken hebben, maar vaak veroorzaakt door leefstijl, overbelasting van het maag-darmkanaal, stress, ziekte enz.
Dit kan zelfs 72 uur na de blootstelling nog openbaren. Wanneer dit langdurig speelt, zonder dat je het zelf door hebt of echt kunt plaatsen waardoor het nou komt, kan dit en hele cascade aan flinke problemen in gang zetten. Een intolerantie kan daardoor soms lastiger te vinden zijn dan een allergie. Een allergie openbaart zich veel sneller en je weet vaak we dat er iets niet goed zit. Een intolerantie moet je echt meten. Klachten die je kunt ervaren: vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, buikkrampen, aanhoudende jeuk, hoofdpijn, migraine en acne.

uitslag allergie en intolerantietest

We weten ook uit gerenommeerde studies dat het doormaken van corona en/of de vaccinatie er veel meer problemen op dit vlak zijn ontstaan.

Hoe, welke en wat

Via Mijnlabtest kunnen we beide nu goed in kaart brengen. Het zijn 2 aparte testen. Deze moeten ook vaak beide wel gedaan worden om uit te zoeken waar het probleem nu zit. Tenzij we echt weten aan de hand van klachten en tijd dat het 100% om een allergie gaat.

De Allergietest Pro meet uit 17 verschillende categorieën, 167 verschillende stoffen en 295 allergenen. Zo wordt er bijvoorbeeld bij een stof als appel, gekeken of je tegen rauwe appel kunt, maar ook tegen appel in een taart.

De Intolerantietest Pro meet uit 15 categorieën, 287 voedingsmiddelen en welke mate je er op reageert.
Deze hoef je niet 100% te vermijden maar hiervoor krijg je dan een maatwerk advies mee.

Ook dit zijn testen die klinisch gevalideerd zijn. De Allergietest is bijvoorbeeld 1 van de meest moderne testen (ALEX2) die er op dit moment bestaan. Er zijn nog maar weinig centra waaronder het Erasmus die hiermee werken.

Thuis prikken MijnLabtest en Update Yourself

Beide testen worden door mij voor jou besteld en kun je thuis zelf afnemen. Binnen 2 weken heb je resultaat. Hier krijg je uitvoerig instructies voor mee.