Antropometriesessies

door | nov 5, 2020

Home » Nieuws » Antropometriesessies
antropometrie

Wist je dat ik, Arjen, ook Antropometriesessies doe.

Antropometrie betekent letterlijk “het meten van mensen”.

Bij de cliënten in het afslanktraject doe ik indien gewenst de taille metingen. Anderen doen het thuis zelf. De taille vind ik persoonlijk, samen met het visceraal vetpercentage, de belangrijkste factor als het gaat om een gezond gewicht. Kilogrammen op de weegschaal zegt namelijk niet alles. Het BMI nog minder. Is het overgewicht door vet of spiermassa of een combinatie ervan. Waar zit het vet en hoe zijn de verhoudingen.

Sporters bijvoorbeeld, willen nog wel eens weten hoe ze ervoor staan met de vetpercentages. Deze kunnen we met diverse methoden meten. De locaties waar gemeten moet worden, zijn vrij exact omschreven en dit wordt niet vaak aangehouden. Meestal wordt er bij (bijvoorbeeld) sommige sportscholen, uit de losse hand de positie bepaald. Deze metingen waren onderdeel van mijn opleiding. Bij mij wordt dat gemeten en afgetekend zodat je altijd de juiste anatomische positie hebt van metingen en daarbij ook een goed vergelijk kan maken tussen de metingen.

Ook kijk ik naar de lichaamsbouw en verhoudingen om de juiste meetmethode te pakken. Zo bestaat er de Durnin and Womersley methode (uit 1974), welke nog heel goed toepasbaar is, maar deze geeft niet bij iedere lichaamsbouw een goede waarde. Aan de hand van een aantal referentiewaarden bepalen we of een andere methodiek ingezet moet worden, bijvoorbeeld de Jackson and Pollock methode (uit 1978). Dit zijn methoden met beide verschillende meetplekken en berekeningen.

We meten nog meer, zo meten we ook op onze Tanita Segmental Body Analyzer weegschaal en doen we daarmee een complete meting van het lichaam. Vet, visceraal vet, vocht, spier per lichaamsdeel, botmassa en energieverbruik. Een goede weegschaal meet niet alleen de voeten, maar ook de handen. Enkel de voeten is leuk voor een weegschaal thuis, maar als je echt goed wil meten zul je dat ook via de handen moeten doen. Een professionele weegschaal, zoals de weegschaal die ik gebruik, voert metingen uit van hand, naar hand, voet naar voet en hand naar voet. Zo kun je het vet, spier en vochtpercentage over het gehele lichaam goed meten. Anders meet je alleen van voet, via de onderbuik, naar de andere voet. Dit kan soms een heel vertekend beeld geven en afwijkende waarden door de maand heen. Dit heeft met hormonale schommelingen te maken.

Verder meten we de lengte, taille, heupomvang en berekenen we de ratio daarvan om een gezondheidsmaat daaraan te geven.

Vaak geef ik als bonus nog een advies mee als het gaat om voeding en suppletie, wanneer dat aan de hand van de cijfers relevant is of je daar vragen over hebt.

Een sessie duurt maximaal 45 minuten en kost €65,-

Wil je zelf en keer weten hoe je ervoor staat. Neem gerust contact op en plan een afspraak in.