DNA-test als basis voor het onderzoek

door | aug 30, 2023

Home » Nieuws » DNA-test als basis voor het onderzoek
iGene genenonderzoek bij Update Yourself

DNA en orthomoleculaire geneeskunde

Binnen de orthomoleculaire geneeskunde streven we ernaar om de onderliggende oorzaak van klachten te achterhalen in plaats van alleen symptomen te bestrijden. Ons doel is om diepgaand te onderzoeken waar verstoringen optreden en deze weer in balans te brengen. Soms zijn klachten vaag, zoals ‘ik voel me niet goed’, ‘ik heb geen energie’, ‘ik ben al lange tijd vermoeid’ of ‘ik ervaar pijnen’. Vaak zijn mensen al bij huisartsen of ziekenhuizen geweest, maar is de oorzaak niet duidelijk. In dat geval ga ik grondig op zoek naar de dieperliggende oorzaken.

Tijdens mijn opleiding ben ik in aanraking gekomen met DNA, en nu, enkele jaren later, pluk ik de vruchten van die kennis. De DNA-test vormt een stevige basis voor het behandelen van mijn cliënten, vooral wanneer de klachten complex zijn en raadsels met zich meebrengen. Het is soms flink speurwerk, en een DNA-test biedt vaak verrassende resultaten.”

Een langetermijnbenadering van gezondheid

De DNA-testen bieden mij vaak een solide vertrekpunt voor behandelplannen. Jouw genetische code is een gegeven. Het verschaft inzicht in de manier waarop jouw gehele systeem wordt gereguleerd. Stel je voor dat uit de DNA-test blijkt dat iemand gevoelig is voor stress. Hoewel die gevoeligheid niet verdwijnt, kunnen we wel methoden aanreiken om er beter mee om te gaan. Dit draait om een duurzame oplossing, waarbij jouw lichaam beter begrepen wordt via DNA-analyse. Dit biedt ons inzicht in enzymen die snel of traag werken, en hoe dit invloed heeft op de lichamelijke processen. Een handige tool hierbij is het rapport voor de apotheek, waarin zichtbaar is hoe snel of langzaam je bepaalde medicijnen afbreekt.

De DNA-test is inmiddels volledig geïntegreerd in mijn werkwijze, en het mooie is dat cliënten vrijwel altijd openstaan voor deze benadering. Bij complexe problematiek waar de oorzaak niet direct duidelijk is, adviseer ik vaak direct een DNA-test.

iGene certified professional

Als therapeut kan ik meer informatie afleiden uit de gegevens dan de cliënt zelf. Dit komt doordat het dusdanig complex is dat het echt vereist dat iemand met specifieke training deze gegevens interpreteert. Het dashboard, inclusief de ‘extra genen’-modules, levert waardevolle inzichten op over mijn cliënten. Deze modules maken het DNA-onderzoek nog waardevoller. Met behulp van het dashboard kan ik op begrijpelijke wijze de connectie tussen genetische aanleg en klachten uitleggen aan mijn cliënten. Hierdoor leren mensen zichzelf kennen en kunnen ze op een prettige manier hun leefstijl aanpassen.

Relevante en blijvend waardevolle informatie

De verkregen informatie is van levenslange waarde en blijft altijd relevant. Zodra er nieuwe literatuur beschikbaar is, passen we deze ook toe op eerder uitgevoerde tests. Het systeem is interactief en wordt dienovereenkomstig bijgewerkt, waarbij de betrokken persoon een melding ontvangt.

Zelfs als je momenteel geen problemen ervaart, kan een DNA-test waardevol zijn en vaak zelfs een cadeau voor jezelf betekenen. Het biedt de mogelijkheid om jezelf te begrijpen en te ontdekken wat je moet doen (of juist niet moet doen) voor een gezonder en langer leven. Dit omvat voeding, leefstijl, supplementen, en benodigde vitamines. Je krijgt inzicht in je hormonen en neurotransmitters, evenals de kans op veelvoorkomende aandoeningen en wat je kunt doen om dat risico te verkleinen. Het is een ultiem hulpmiddel voor preventie! Vooral op jongere leeftijd is dit buitengewoon waardevol.

Belangrijke onderwerpen die ik onderzoek

Het standaard rapport behandelt: aandoeningen, leefstijl factoren, medicatie, farmacogenetisch profiel en persoonlijke eigenschappen. Als therapeut kijk ik dieper naar de genen. Waaronder:

(Klik per item om meer informatie te lezen)

Methylatie

Methylering is een proces waarbij methylgroepen (CH3) aan moleculen worden toegevoegd. Het is betrokken bij bijna elke biochemische reactie in het lichaam, komt miljarden keren per seconde voor in onze cellen en draagt bij aan tal van cruciale functies, waaronder genregulatie (epigenetica), biotransformatie (bijv. Ontgifting), myelinisatie, het bouwen van neurotransmitters en immuuncellen, het verwerken van hormonen en DNA- en RNA-synthese. Van omgevingsfactoren zoals voeding, stress, blootstelling aan chemicaliën en drugs is bekend dat ze een rol spelen bij het ondersteunen of belemmeren van methylatie. Belangrijke dieet co-factoren omvatten: vitamine B6, B9, B12, methionine, betaïne, choline en S-adenosylmethionine (SAM).

Detoxificatie

Het menselijk lichaam wordt elke dag blootgesteld aan duizenden gifstoffen die moeten worden verwerkt, geneutraliseerd en geëlimineerd. Stoffen zoals voedingsstoffen, levensmiddelenadditieven, pesticiden, drugs, luchtvervuiling, alcohol en hormonen worden omgezet van vetoplosbaar naar wateroplosbaar, waardoor ze gemakkelijker uit het lichaam kunnen worden uitgescheiden via urine en gal. Ontgifting vindt voornamelijk plaats in de lever. Dit gebeurt in vier stappen:

  • fase 0: Stofopname via SLC-transporteiwitten;
  • fase I: wijziging van de structuur van een stof
  • fase II: koppelen en hechten aan in water oplosbare stoffen in het lichaam
  • fase III: export van in water oplosbare stoffen via ABC-eiwitten
Oxidatieve stress

Wanneer o.a. voedingsstoffen worden verbrand is er zuurstof nodig en vindt oxidatie plaats. Het is een natuurlijk proces met reactieve zuurstofverbindingen die schadelijk zijn voor het lichaam. Bij oxidatieve stress komen meer reactieve zuurstofdeeltjes vrij dan het lichaam aankan. Het kan ontstaan door verkeerde voeding, overmatig alcohol, roken, overgewicht, insulineresistentie, langdurige spijsverteringsproblemen, zonnebrand, luchtvervuiling en te veel sportbeoefening. De antioxidanten glutathion, selenium, Q10 en carnitine hebben een duidelijk positieve invloed op de energievoorziening en oxidatieve stress. Andere goede antioxidanten zijn vitamine C, astaxantine, vitamine E en Omega 3 vetzuur.

De hoeveelheid reactieve zuurstofdeeltjes (ROS) beschadigen het celmembraan en de mitochondriën van de cel. Het ROS beschadigt ook het DNA van de cellen en dit wordt in verband gebracht met diverse aandoeningen.

We worden voor oxidatieve stress beschermd door de lichaamseigen productie van de enzymatische antioxidanten Superoxide Dismutase (SOD), katalase en GPx (glutathion peroxidase). Een aantal risicofactoren verhogen de oxidatieve schade aan de cel. Leefstijl, milieu, infecties, auto-immuun- en inflammatoire aandoeningen en chronische ziekten.

Oestrogenen

Oestrogeen is een van de twee belangrijkste vrouwelijke steroïde geslachtshormonen, de andere is progesteron. Mannen hebben ook oestrogeen nodig voor het produceren van sperma en het handhaven van het libido, maar op aanzienlijk lagere niveaus. Oestrogenen belangrijkste rol is om de groei en productie van cellen te verhogen. Het is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het vrouwelijke voortplantingssysteem en is ook betrokken bij het handhaven van de botdichtheid, bloedstolling en beïnvloedt haar, huid, slijmvliezen en bekkenspieren. Hormonale onbalans kan bijdragen aan vruchtbaarheidsproblemen, PCOS (polycysteus ovariumsyndroom), endometriose, menstruele onregelmatigheden, overtollig gezichtshaar (vrouwen) of borstweefsel (mannen), osteoporose, hartaandoeningen, bloedstolsels, acne, seksuele disfunctie, laag libido, stemmingswisselingen, slecht geheugen, gewichtstoename en hormoongevoelige kankers.

Neurotransmitters / BH4-cyclus

Een neurotransmitter is een signaalstof die in synapsen zenuwimpulsen overdraagt:

  • tussen zenuwcellen (neuronen) in het zenuwstelstel;
  • van motorische zenuwcellen op spiercellen;
  • van zenuwreceptoren op sensorische zenuwcellen.

Neurotransmitters hebben een verwantschap met hormonen. In feite is het verschil dat hormonen vervoerd worden. Sommige hormonen gedragen zich als neurotransmitters zoals het hormoon noradrenaline. Andere hormonen worden gemaakt uit neurotransmitters zoals melatonine. Sommige neurotransmitters hebben een functie zoals het hormoon serotonine. Deze wordt afgegeven door de bloedplaatjes om te zorgen dat de bloedvaten samentrekken bij een wond. Bepaalde neurotransmitters kunnen functioneren als neurotransmitter én als hormoon. Waar het eigenlijk allemaal om gaat is dat het signaalstoffen zijn om de communicatie te verzorgen, zowel via de zenuwbanen als het bloed.

BH4 (tetrahydrobiopterine) is een enzymatische cofactor die actief folaat (5-MTHF) en S-adenosylmethionine (SAM) nodig heeft om aminozuren zoals fenylalanine, tyrosine en tryptofaan om te zetten in neurotransmitters zoals dopamine, serotonine, melatonine en schildklierhormonen. BH4 is cruciaal om amonia te neutraliseren en stikstofmonoxide te genereren (voor de ureumcyclus). Bovendien beschermt BH4 zenuwcellen tegen zware metalen en glutathionuitputting.

Vitamines

Sommige vitamines zijn inactief totdat ons lichaam ze in hun actieve vorm wijzigt. Veel verschillende enzymen zijn betrokken bij het proces van het omzetten van provitamines in hun actieve toestand.

Onze genetica kan een diepgaande invloed hebben op de manier waarop ons lichaam vitamines gebruikt: vanaf het moment dat we ze consumeren tot het moment dat we ze kwijtraken. Dit proces wordt nutrigenetica genoemd. Individuele variabiliteit kan een aanzienlijk verschil maken in hoe mensen reageren op verschillende voedingsstoffen, en nutrigenetica maakt het mogelijk om gepersonaliseerde aanbevelingen en suggesties te ontwikkelen op basis van de unieke genetische samenstelling van elke persoon.

Ontstekingsfactoren

Ontsteking maakt deel uit van de complexe biologische reactie van lichaamsweefsels op schadelijke stimuli, zoals pathogenen, beschadigde cellen of irriterende stoffen, en is een beschermende reactie waarbij immuuncellen, bloedvaten en moleculaire mediatoren betrokken zijn. De functie van ontsteking is om de initiële oorzaak van celbeschadiging te elimineren, necrotische cellen en weefsels op te ruimen die zijn beschadigd door de oorspronkelijke belediging en het ontstekingsproces en weefselherstel te initiëren. Ontsteking is een generieke reactie en daarom wordt het beschouwd als een mechanisme van aangeboren immuniteit, in vergelijking met adaptieve immuniteit, die specifiek is voor elke ziekteverwekker. Te weinig ontsteking kan leiden tot progressieve weefselvernietiging door de schadelijke stimulus (bijv. bacteriën) en de overleving van het organisme in gevaar brengen. Chronische ontsteking wordt daarentegen geassocieerd met verschillende ziekten, zoals hooikoorts, parodontitis, atherosclerose en artrose.

De waarde van de DNA-test bij Update Yourself

methylatie-epigenetica-nutrigenetica-leefstijl

De kosten van de DNA-test bedragen €553,-. Dit omvat de iGene DNA-test van €249,-, inclusief een farmacogenetisch paspoort, een volledig PDF-rapport over jouw DNA-profiel per e-mail, een app met een beknopte samenvatting, het ruwe materiaal van meer dan 710.000 genen, alle bovengenoemde onderwerpen ontsloten in mijn therapeutendashboard (a €150,-) en een analyse van minimaal twee uur door mij, zodat ik vervolgens een advies op maat voor jou kan samenstellen met daarbij een inzicht in geschikte of ongeschikte supplementen. De consulten zoals intake of om de resultaten te bespreken zijn hierbij niet inbegrepen. Mocht je zelf al het DNA onderzoek hebben laten doen bij iGene dan zijn de kosten voor het aanvullende onderzoek en mijn analyse €328,-. Dit kan alleen als je de “Health” variant hebt gedaan.

Je genetische informatie is krachtig gereedschap. Jij bepaalt hoe je het gebruikt. Als je je zorgen maakt of bang bent om dingen te ontdekken die je liever niet zou weten, onthoud dan dat het gedeelte dat zich richt op risico’s met betrekking tot aandoeningen beperkt is. Hoewel een hoger risico aanwezig kan zijn, betekent dit niet noodzakelijk dat dit je lot is. Er zijn zoveel meer factoren. Als mijn risico tot alzheimer hoger is, zal mijn leefstijl een grote bepalende factor zijn. Als je dit weet kun je hier naar gaan leven als je dit wenst. Bijvoorbeeld: Beweeg wat meer, drink wat minder, eet minder troep en stop met roken. Wat je moet doen en laten kom je natuurlijk ook te weten.


Arjen Fingerhut, Orthomoleculair Therapeut

“Jouw genen zijn nog niet jouw lot. Jouw leefstijl bepaalt grotendeels dat lot.”


Hoe gaat het in zijn werk

Cliënten die al bij mij in een programma zitten, vragen makkelijk de test bij mij aan. Als iemand nog niet in een programma zit moeten we eerst een intake opstarten, want ik heb best wat informatie nodig om alles goed te kunnen interpreteren. Je krijgt de set vervolgens en volgt de uitgebreide instructie die erbij zit. In het kort is het niet meer dan een app installeren en speeksel verzamelen in een buisje en dit opsturen. Het is ook anoniem. Er worden openbaar geen gegevens geregistreerd en jouw DNA wordt online of bij iGene nooit aan jou als persoon gekoppeld. Het gaat alleen op (buis) nummer. Na enkele weken ontvang je een bericht in de app dat het gereed is en nodig ik je uit om jouw gegevens te koppelen aan mijn therapeutendashboard en kan ik voor je aan de slag.

Wil jij dit ook, wil je meer informatie of het gelijk bestellen? Meld je dan gelijk aan.

In samenwerking met iGene