Fasting Mimicking dieet

door | jun 30, 2021

Home » Nieuws » Fasting Mimicking dieet
Alles over Vasten en Fasting mimicking

Wij bieden zeer uiteenlopende diëten aan, voor uiteenlopende doelstellingen, meer dan afvallen en één daarvan is het Fasting Mimicking dieet of beter gezegd een variant daarvan.

Voordelen vasten.

Vasten is al iets van de oudheid. Diverse religies en culturen hebben het altijd al gedaan. Er zijn ook diverse vormen van vasten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het watervasten, wat veel gezondheidsvoordelen heeft, maar ook heel veel gezondheidsnadelen kan hebben. Die nadelen zijn door een bepaalde manier van vasten, te reduceren tot 0. Dit doe je door “Te doen alsof je vast”, waarbij je jouw lichaam laat denken dat je aan het vasten bent, maar toch bepaalde voedingswaarde binnenkrijgt, zodat die nadelen niet voorkomen.

De gezondheidsvoordelen die dit biedt en de effecten op onze cellen zijn echt bijzonder en halen het beste uit jouw lichaam naar voren. Het verlaagd de risicofactoren op ouderdom ziektes en aandoeningen en verbeterd de gezondheid bij leefstijl gerelateerde aandoeningen (Brandhorst et al., 2015; Wei et al., 2017).

Het is in tegenstelling tot wat wij anders aanbieden voor het afslanken, totaal anders ingestoken. Nog steeds geen koolhydraten, maar ook helemaal geen eiwitten! Wel belangrijk, ga niet lopen stunten met dit soort diëten als je niet weet wat je doet en zorg dat je gedegen begeleiding krijgt. Zeker als je dit wenst te doen om te ondersteunen bij (chronische) aandoeningen.

Dr. Longo van het Longevity Institute aan de Universiteit van Zuid Californië heeft met 20 jaar research en tientallen miljoenen dollars de basis van dit dieet onderzocht en ontwikkeld. Er zijn ondertussen al heel veel klinische wetenschappelijke studies die het bijzondere effect hiervan beschrijven.

Fasting Mimicking dieet is een vooral een verjongingsdieet, met de voordelen van ontgiften en ook afslanken, maar niet als hoofddoel. Het is zelfs zo effectief gebleken dat er ook trials lopen bij kankerpatiënten voordat ze bepaalde behandelingen ondergaan, om zo beter en sterker deze behandelingen te kunnen laten ondergaan en ook een sneller herstel te ervaren. (Bianchi et al., 2015; Brandhorst et al., 2017; Caffa et al., 2015; Di Biase et al., 2016; Di Tano et al., 2020)

Het principe van het vasten.

Zo simpel mogelijk uitgelegd: Het lichaam denkt fysiek dat er een honger of tekort aan komt en gaat hierdoor in een bespaar en beschermingsmodus. Oud, necrotisch weefsel wordt opgeruimd middels wat ze noemen autofagie en slecht functionerend weefsel wordt gedood middels apoptose en vervolgens dus ook opgeruimd volgens dezelfde weg. Weefsel van goede kwaliteit wordt hierdoor in rust gezet en beschermd. Mits je het doet zoals het bedoeld is!

Het dieet duurt ook maar 5 tot 6 dagen. Daarna volgt een herstelperiode. In de dagen daarna maakt je lichaam enorm veel meer stamcellen aan om het afgebroken weefsel weer op te bouwen met gezonde nieuwe cellen. Soms is het meetbare effect tot wel 800% meer stamcellen.

Een stamcel is een basiscel, zonder nog specifieke functie. Deze kan het lichaam in zetten waar nodig, waarbij het de functie aanneemt en transformeert naar specifiek benodigde cel. Het herstel en de voordelen daarvan zijn zo’n 30 dagen merkbaar.

Dit kun je slim gebruiken. Zo zijn er zelfs aanwijzingen uit studies dat ook ongezond alvleesklierweefsel afgebroken werd en opgebouwd tot beter en gezonder alvleesklierweefsel. Wat kansen biedt bij mensen met specifieke problemen op dat gebied. Denk hierbij aan Diabetes 1 en 2. Zo werkt het natuurlijk met meer organen en weefsels. (Cheng et al., 2017). Belangrijk om te weten: In combinatie met medicijnen voor diabetes, waaronder vooral insuline kan het volgen van dit soort diëten levensgevaarlijk zijn en leiden tot de dood.

Diverse darmproblemen kunnen worden gestopt en de spijsvertering kan hierdoor verbeteren. Dit heeft ook een groot effect op diverse immuniteitsproblemen (Rangan et al., 2019).

Ook een verschil in spiergroei is meetbaar en zeker in kwaliteit. Zo zou ik dit dieet ook niet adviseren als je niet minimaal actief bent en bereid om er wat fysieke effort in te steken in de weken na het vasten.

Mijn ervaring.

Zelf heb ik het natuurlijk ook getest. Je doet gebruikelijk 3 sessies van 5 tot 6 dagen in 3 maanden tijd. Bij 3 sessies heb je namelijk echt het maximale aan gezondheidsvoordelen uit dit dieet. Hier moet je ook altijd naar streven. Ik heb er door omstandigheden iets langer over gedaan dan 3 maanden (bij het schrijven van dit stuk heb ik nog een 3e sessie te gaan).

Ik ging niet voor hele specifieke gezondheidsproblemen, dus ik heb vooral mijn lichaamssamenstelling goed bijgehouden.

De eerste sessie.

Ik was de eerste keer 4 cm van mijn taille kwijt en 3 kilo. Nou weet ik, dat je in ketose als man rustig 1 tot soms wel 1,5 kilo vocht verliest in de eerste week en als vrouw ongeveer 800 gram tot 1,2 kilo, dus die komt er ook weer bij aan. Ook zorgt een lege darm voor een slankere taille en platte buik, dat is niet zo moeilijk.

Na die week en zodra mijn koolhydraten (glycogeen) weer op getopt waren en de kilo vocht er weer bij, was ik dus nog steeds 2 kilo en 2 cm van mijn taille kwijt. In 5 dagen vasten! Buiten dat was het super easy en ik voelde mij echt heel goed. Ik wilde het liefst doorgaan, maar wist dat er na die dagen geen voordeel meer zou zijn en het gewenste resultaat van de stamcellen mogelijk uit blijft.

Na 2 weken herstel voelde ik mij echt merkbaar fitter en zag dat ook aan mijn huid. In een maand tijd was mijn droge spiermassa ook iets toegenomen, maar heel eerlijk, voor meer resultaat had ik meer aan de bak gemoeten en harder moeten trainen.

De tweede sessie.

De tweede sessie was nog veel beter. Ik was netto 4,5 kilo kwijt en nog eens 5 centimeter van mijn taille. Geen verlies van spiermassa.

Ik ben nu wat meer gaan sporten en we hebben een flinke boswandeling gemaakt. Die wandeling was op de dag dat ik nog in ketose moest komen, dus dat was wel even pittig. Het sporten is ook even goed kijken wat je kunt en dit mag je niet te zwaar doen, want dan breek je teveel af. De energie gaat immers ergens vandaan komen. Dit was voor mij ook nog even zoeken. Ik ben nogal van alles of niets en iets daartussenin is soms lastig.

Wat eet je dan?

Je eet voornamelijk groente, een soep van groente, nog meer groente en een beetje amandelen en bosbessen. Daarnaast nog een beetje gezonde olie en vetten en dan heb je het wel gehad. Wel overigens 100% biologisch, omdat het enorm scheelt in de voedingswaarde. Het luistert echt nauw als het om de hoeveelheden gaat.

Ik heb van mijn docent voedingsleer HBO Voeding en Diëtetiek een keer een voedingsschema hiervoor doorgestuurd gekregen en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Dit heb ik verder ontwikkeld en nu zelf getest.

Het wordt aangeraden om dit 3 maanden te doen. Oftewel 3x 5 dagen in 3 maanden tijd. Het zijn maar 5 dagen, maar het is natuurlijk wel van belang om de weken daarna het maximale eruit te halen in je herstel. Dat is met name waar ik het dieet verder op heb ontwikkeld.

Als je dus van plan bent om na die 5 dagen weer te gaan doen wat je altijd al deed, dan kun je beter op de bank blijven zitten en hopen dat het allemaal vanzelf beter wordt. De weken erna is voeden in plaats van vullen echt het beste wat je kunt doen voor een optimaal resultaat.

Het fysieke proces in de dagen.

Wat er ongeveer in de dagen gebeurt:

Dag 1: Glycogeen voorraad opmaken en het lichaam in vastenstand zetten.

Dag 2: Vet verbranden en ketogenese

Dag 3: Autofagie, opruimfase

Dag 4: Apoptose, opruimfase

Dag 5 tot 30: Verandering en vernieuwing

Ik kan echt niet wachten tot mijn derde sessie en kan het iedereen aanraden die het beste uit zijn of haar gezondheid wil halen!

Nu jij?

Mocht je zelf graag dit dieet willen volgen onder begeleiding van mij, neem dan even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij bieden het programma nu in een compleet pakket aan. Kijk voor meer info op Vasten onder begeleiding bij UPDATE YOURSELF

Zoals jullie weten hou ik mij veel bezig met de exacte wetenschap over voeding. Ik doe mijn research, maar ik sta altijd open voor discussie, zolang het evidence of science based is. In de stukken noem ik niet alle beschikbare bronnen om het leesbaar te houden en sommige dingen 101 Fysiologie zijn. De bronnen die ik kies, zijn waar mogelijk allen minimaal systematic reviews, meta analyses of randomized controlled trials (met een gedegen aantal in de test en controle groep). Waar mogelijk niet ouder dan 2015, tenzij toch echt relevant.


Literatuurlijst

Bianchi, G., Martella, R., Ravera, S., Marini, C., Capitanio, S., Orengo, A., Emionite, L., Lavarello, C., Amaro, A., Petretto, A., Pfeffer, U., Sambuceti, G., Pistoia, V., Raffaghello, L., & Longo, V. D. (2015). Fasting induces anti-Warburg effect that increases respiration but reduces ATP-synthesis to promote apoptosis in colon cancer models. Oncotarget, 6(14), 11806–11819. https://doi.org/10.18632/oncotarget.3688

Brandhorst, S., Choi, I., Wei, M., Cheng, C., Sedrakyan, S., Navarrete, G., Dubeau, L., Yap, L., Park, R., Vinciguerra, M., Di Biase, S., Mirzaei, H., Mirisola, M., Childress, P., Ji, L., Groshen, S., Penna, F., Odetti, P., Perin, L., . . . Longo, V. (2015). A Periodic Diet that Mimics Fasting Promotes Multi-System Regeneration, Enhanced Cognitive Performance, and Healthspan. Cell Metabolism, 22(1), 86–99. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2015.05.012

Brandhorst, S., Harputlugil, E., Mitchell, J. R., & Longo, V. D. (2017). Protective effects of short-term dietary restriction in surgical stress and chemotherapy. Ageing Research Reviews, 39, 68–77. https://doi.org/10.1016/j.arr.2017.02.001

Caffa, I., D’Agostino, V., Damonte, P., Soncini, D., Cea, M., Monacelli, F., Odetti, P., Ballestrero, A., Provenzani, A., Longo, V. D., & Nencioni, A. (2015). Fasting potentiates the anticancer activity of tyrosine kinase inhibitors by strengthening MAPK signaling inhibition. Oncotarget, 6(14), 11820–11832. https://doi.org/10.18632/oncotarget.3689

Cheng, C. W., Villani, V., Buono, R., Wei, M., Kumar, S., Yilmaz, O. H., Cohen, P., Sneddon, J. B., Perin, L., & Longo, V. D. (2017). Fasting-Mimicking Diet Promotes Ngn3-Driven β-Cell Regeneration to Reverse Diabetes. Cell, 168(5), 775–788.e12. https://doi.org/10.1016/j.cell.2017.01.040

Choi, I., Piccio, L., Childress, P., Bollman, B., Ghosh, A., Brandhorst, S., Suarez, J., Michalsen, A., Cross, A., Morgan, T., Wei, M., Paul, F., Bock, M., & Longo, V. (2016). A Diet Mimicking Fasting Promotes Regeneration and Reduces Autoimmunity and Multiple Sclerosis Symptoms. Cell Reports, 15(10), 2136–2146. https://doi.org/10.1016/j.celrep.2016.05.009

Di Tano, M., Raucci, F., Vernieri, C., Caffa, I., Buono, R., Fanti, M., Brandhorst, S., Curigliano, G., Nencioni, A., de Braud, F., & Longo, V. D. (2020). Synergistic effect of fasting-mimicking diet and vitamin C against KRAS mutated cancers. Nature Communications, 11(1). https://doi.org/10.1038/s41467-020-16243-3

Di Biase, S., Lee, C., Brandhorst, S., Manes, B., Buono, R., Cheng, C. W., Cacciottolo, M., Martin-Montalvo, A., de Cabo, R., Wei, M., Morgan, T., & Longo, V. (2016). Fasting-Mimicking Diet Reduces HO-1 to Promote T Cell-Mediated Tumor Cytotoxicity. Cancer Cell, 30(1), 136–146. https://doi.org/10.1016/j.ccell.2016.06.005

Rangan, P., Choi, I., Wei, M., Navarrete, G., Guen, E., Brandhorst, S., Enyati, N., Pasia, G., Maesincee, D., Ocon, V., Abdulridha, M., & Longo, V. D. (2019). Fasting-Mimicking Diet Modulates Microbiota and Promotes Intestinal Regeneration to Reduce Inflammatory Bowel Disease Pathology. Cell Reports, 26(10), 2704–2719.e6. https://doi.org/10.1016/j.celrep.2019.02.019

Wei, M., Brandhorst, S., Shelehchi, M., Mirzaei, H., Cheng, C. W., Budniak, J., Groshen, S., Mack, W. J., Guen, E., Di Biase, S., Cohen, P., Morgan, T. E., Dorff, T., Hong, K., Michalsen, A., Laviano, A., & Longo, V. D. (2017). Fasting-mimicking diet and markers/risk factors for aging, diabetes, cancer, and cardiovascular disease. Science Translational Medicine, 9(377), eaai8700. https://doi.org/10.1126/scitranslmed.aai8700