Intermittent Fasting?

door | okt 16, 2020

Home » Nieuws » Intermittent Fasting?
intermittent fasting

Ik krijg best vaak de vraag wat ik van Intermittent Fasting vind.

Ik heb altijd al gezegd dat het Intermittent Fasting zelf niet zozeer iets doet op het gebied van gewichtsverlies. Heel veel mensen komen niet zozeer aan door de maaltijden die ze eten, maar vooral van alles daarbuiten.

Als je dan met Intermittent Fasting (16 uur niets en 8 uur eten) bezig gaat is de kans groot dat je stopt met snacken en snaaien en je daardoor gewicht verliest.

Dit is nu ook aangetoond met een onderzoek in California (randomized controlled trial), onder een groep die 12 weken Intermittent Fasting ging doen en een groep die normaal 3 maaltijden per dag en een snack tussendoor deden.

Het verschil gewichtsverlies was niet noemenswaardig. Ook metabole waarden als glucose, insuline, vet en vetvrije massa, waren niet noemenswaardig veranderd. Bij de groep die aan Intermittent Fasting deed, was zelfs een verlies aan spiermassa in de ledematen waar te nemen. Ik moet wel zeggen dat ik persoonlijk dit onderzoek niet heel sterk vind, want er is veel op of aan te merken, maar het toont heel simpel aan wat ze zeggen en vooral niet meer dan dat.

Eerdere recente onderzoeken die ik heb gelezen beweren wel dat het een positieve werking kan hebben op bepaalde hormonen in combinatie met sporten in de ochtend. De lever moet daarbij wel in “gezonde” toestand zijn, als in niet vervet en zonder het verwerken van alcohol.

Kortom, als je flink aan het trainen bent en je wilt je lichaam even een flinke ommezwaai geven en het uit het ritme halen om groei te stimuleren, zeker eens proberen. In de ochtend flink trainen en dan daarna voldoende eiwitten consumeren in de 2 tot 3 uur daarna. Het trainen doe je dan voor het eten.

Als het gaat om afvallen…. Minder eten, meer bewegen, vooral minder eten.

Bron onderzoek: https://jamanetwork.com/…/jamainte…/article-abstract/2771095