Leefstijl en corona

door | dec 2, 2020

Home » Nieuws » Leefstijl en corona
Gezonde voeding en bewegen tegen corona

Al sinds de eerste corona golf in maart, kwam het woord coronakilo’s al vaak naar voren. Het zal mij niet verbazen als het woord opgenomen gaat worden in de Dikke Van Dale.

Hoewel de opening op socials mooi zou zijn, heb ik mij meestal toch daarbuiten gehouden. Met het idee dat diegenen die mij nodig hebben mij wel weten te vinden. Het hebben over de coronakilo’s voelde een beetje als meeliften op corona en dat is ook zo’n ding. Iets wat ik niet wilde.

Nu kijk ik daar toch iets anders tegen aan. Wat ik doe is alles behalve meeliften. Mijn doel is mensen bewust te maken van het belang dat men heeft bij een gezonder gewicht en gezonde voeding. Dat is mijn vak, dat is waar ik voor geleerd heb. Waarom zou ik mijn kop in het zand steken als dat het is waar het om draait. Dat doet de rest al genoeg. De kennis en kunde die ik heb is gebaseerd op deze materie en mijn praktijk natuurlijk ook.

Ik pleit niet voor of tegen corona en alle argumenten die er zijn. Ik pretendeer voor de gezonde leefstijl, die corona met een beetje geluk buiten de deur houdt of minder heftig maakt. Dat is gewoon een simpel feit. Cijfers van de 2e coronagolf laten ook zien dat mensen met overgewicht of obesitas meer risico te lopen om in het ziekenhuis of op de intensive care te belanden. De rest van het hele politieke verhaal is wat je er zelf mee wilt.

Onlangs is er ook vanuit artsen en wetenschappers een oproep gekomen tot gezonde leefstijl tegen corona. Zij hebben hierover een aanmoedigingsbrief gestuurd naar de ministers.

Deze oproep gaat over het belang van:

  • gezonde voeding
  • voldoende beweging
  • genoeg slaap
  • ontspanning
  • stoppen met roken
  • alcohol matigen

Nou dat is toch wel een open deurtje. We weten het allemaal ook wel, maar nu nog doen!

Dat ontspannen is niet altijd even makkelijk, als alles wat je leuk vindt om te doen niet mag of kan omdat alles dicht zit. De kans is ook groot dat je als ondernemer of werknemer getroffen bent door de vervelende regels en misschien zelfs door sluiting.

Toch is het niet onmogelijk om te werken aan een gezonde leefstijl. Zeker als je overgewicht hebt en meer risico loopt.

Overgewicht is geen onbegonnen strijd en niemand heeft levenslang als het gaat om dat gevecht. Stel al zou je nooit een slanke den worden, een aanzienlijk gewichtsverlies heeft een bewezen groot positief gezondheid effect op iemand, zowel fysiek als mentaal.

Ik kan je daar natuurlijk heel goed mee helpen en dat doe ik graag, maar zo zijn er meer waar je bij terecht kunt. Gewichtsconsulenten, sportscholen, personal trainers, diëtisten noem het maar op. Verdiep je een beetje in de materie en kies wat bij jou past.

Wil je bij ons terecht, neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie of maak een afspraak.

De oproep van de artsen, wetenschappers en zorgprofessionals in een brief aan de ministers van volksgezondheid, welzijn en sport kun je overigens ook steunen. Als professional, organisatie en als burger.

Meer hierover vind je op: https://www.leefstijlencorona.nl, daar vind je naast de brief ook een wetenschappelijk artikel en rapport over de effecten van leefstijl, overgewicht en de verhoogde risico’s op corona.