Overnight oats

door | feb 1, 2020

Home » Nieuws » Overnight oats
Overnight oats
Heerlijke en voedingsrijke havermout.

Mijn lunch?

Ik krijg vaak de vraag wat ik nou eet.
Laten we voorop stellen, dat ik iedereen de beste adviezen geef, maar echt niet een gezondheidsgoeroe ben.

Ik geniet ook van wat het leven te bieden heeft, maar heb wel geleerd hoe ik dat met (mijn) mate(n), kan doen en de balans erin kan houden.

Ik ga wel voor gemak en snelheid. Ik wil snel en makkelijk ontbijten, tussen de cliënten door even snel kunnen lunchen en als ik om 19:30 klaar ben moet er ook nog een diner in.
Fastfood, niet te verwarren met junkfood. 😉

Dat betekent soms wel wat meal preppen om het gezond te houden. Zo ook met mijn lunch.

Ontbijt is natuurlijk niet zo moeilijk. Dat doen we thuis met de Coach Nutrition shake. Lekker makkelijk, lekker voedzaam.

Voor de lunch ga ik 9 van de 10 keer voor een overnight oats. Ik ben niet zo’n fan van brood. Ik vind het wel lekker, maar ik doe het er gewoon niet zo lekker op. Snel weer honger en mijn buik en bloedsuiker reageert er niet heel lekker op. Er is een bepaald variant van brood wat ik graag eet, wat mijn cliënten ondertussen wel kennen en ik maak zelf vaak een koolhydraatarme en eiwitrijke variant, omdat ik die voor mijn studie HBO Voeding en Diëtetiek verder ontwikkelde. Onderdeel van het vakkenpakket 😊.

Dus… de overnight oats. Ik ben altijd al een fan van havermout geweest. Het is een mooi graansoort, van nature soort van glutenvrij, eiwitrijk, anti-oxidant enz enz enz, zoek de rest even op Google 😉

Overnight oats betekent dat je het dus laat weken, zodat het lekker eetbaar wordt. Ik maak het voor 4 dagen vooruit en bewaar het afgesloten in de koelkast, maar je kunt het ook 1 uur voor het eten maken. Ook handig om mee te nemen naar je werk en daar in de koelkast te zetten.

Mijn basis is altijd:
– Griekse Yoghurt of Skyr. Kijk afhankelijk van de doelstelling even welke variant je neemt, gelet op de hoeveelheid vet.
Vrouw: 100 gram (ongeveer 2 volle eetlepels)
Man: 150 gram (ongeveer 3 volle eetlepels)

– Amandelmelk ongezoet.
Vrouw: 100 ml
Man: 150 ml

– Rauwe cacao nibs
5 gram (ongeveer 2 theelepels)

– Chiazaad
5 gram (ongeveer 2 theelepels)

– Smaakmakers
Kaneel en Vanille stevia

– Havermout:
Variërend van 20 tot 40 gram. Ik reken ongeveer 20 gram per bruine boterham.

Afhankelijk van mijn dag invulling, oftewel zit ik de hele dag op mijn kont of ben ik veel in beweging pas ik dat aan.
De kcal voor de variant vrouw is ongeveer 250 tot 320 afhankelijk van de hoeveelheid havermout.
De kcal voor de variant man is ongeveer 300 tot 270 afhankelijk van de hoeveelheid havermout.

Je kunt er ook eindeloos mee variëren. Ik doe ik vaak een geraspte appel doorheen en dan nog wat extra kaneel, omdat ik anders niet altijd fruit eet. Ik eet alleen appel in de auto, als Vief het voor mij snijdt en nog net niet voert onder het autorijden. Een dingetje dus. 😆

Maar wat dacht je nog van:
– Aardbeien, citroen en een beetje roomkaas;
– Een eetlepel pindakaas en een banaan;
– Frambozen en kokos;
– Roomkaas en geraspte wortel.

Deze laatste varianten, zijn behoorlijke zwaarder in kcal, maar vervangen dan ook het fruit op de rest van de dag. Zolang je maar binnen de totaal kcal voor een dag blijft.

Nog even dit: Cacaonibs en chiazaad zijn zogenaamde “superfoods”, maar cacaonibs hebben ook een praktisch voordeel. Het geeft je wat te kauwen waardoor je de koolhydraten in deze maaltijd beter kunt verteren. Je lichaam krijgt meer kans om enzymen aan het werk te zetten. Dit soort gerechten krijgen anders snel een hap, slik, weg idee, waardoor je darmen uiteindelijk te veel moeten doen om de resterende koolhydraten te verwerken (opgeblazen gevoel, lucht, prikkelbaarheid enz).

Eet smakelijk alvast!