Zoetstoffen (Polyolen) en effect op bloedsuiker en dieet

door | mrt 26, 2024

Home » Nieuws » Zoetstoffen (Polyolen) en effect op bloedsuiker en dieet
Suikervrij? Polyolen niet echt suikervrij

Er bestaat veel verwarring over zoetstoffen. Ik benader hier niet het deel over wel of niet gezond zijn van aspartaam. Daar heb ik op mijn social onlangs al een keer wat over geroepen, nadat de WHO er een classificatie aan heeft gehangen. Lees dat gerust nog eens terug.

Gaat de bloedsuiker of insuline nou wel of niet omhoog na het eten van zoetstoffen? Veel sportcoaches, influencers, een zelfbenoemde specialist in de krant, iedereen heeft er een verhaal over. Gelukkig worden er ook grote studies naar gedaan. Laten we vooral de wetenschap aanhouden.

Er zijn zoetstoffen die geen of een verwaarloosbare calorische waarde hebben, zoals stevia, acesulfaam-k, aspartaam, sacharine en sucralose. Hierbij gaat de bloedsuikerspiegel en de insuline niet omhoog. Ook andere hormonale waarden veranderen niet. Ook hier heb ik onlangs nog een post over geplaatst op social met de bijbehorende onderzoeken. Zoete smaak kan wel de honger stimuleren, omdat het beloningsysteem in de hersenen wel getriggerd wordt en er geen energie binnenkomt. Dit is niet bij iedereen het geval. Dat is een ingewikkeld verhaal over epigenetica.

Let op hier komt de grote maar waarom ik dit stukje ook schrijf. Polyolen!

Polyolen tabel

Hier komt bij de meesten de verwarring vandaan. “Suikervrij” staat er op het zakje snoepjes, koekjes, smintjes en de vele andere producten die er nu op de markt zijn. Dit zijn o.a. Xylitol, Isomalt, Sorbitol, Maltitol en Maltitolstropen. De laatste 2 zie je dus heel veel in de welbekende suikervrije drop en snoepjes. Deze hebben wel degelijk een effect op het bloedsuiker en insuline. Deze halen je ook uit je ketose en verpesten ook gemakkelijk jouw dieet.

Suiker heeft 4 calorieën per gram. Dergelijke polyolen vaak nog 2,4 calorieën per gram. Meer dan de helft dus nog. Sorbitol wat in smintjes zit dus ook. Daarom zeg ik tegen cliënten ook altijd, ja smintjes mag, maar vervang het snoepen er niet mee. Het is alleen om de smaak en geur te verbeteren van de ketose. De waarde uit een klein smintje is natuurlijk veel minder in verhouding. Alleen alles in proportie tenzij je blikjes smintjes er doorheen jaagt. Dit geldt ook voor suikervrije kauwgom. Het gaat om de som van alles.

Dit heb ik ook allemaal zelf getest met een continu bloedglucose meting van Biometriq en het periodiek meten van de ketose met een vingerprik. Het verhoogt inderdaad mijn bloedsuiker (en insuline dus ook) en haalt mij even uit ketose. Nu is het een persoonlijke anekdote en jij bent mij niet, maar het bevestigt voor mij het verhaal uit de studies.

Leer daarom etiketten te lezen.

Etiketten lezen

Enkele voorbeelden:

  • Koolydraten 60 waarvan suiker 0 = vaak koolhydraten uit meervoudige koolhydraten of zetmeel enz. De kwaliteit kun je vinden door naar vezels te kijken, Vezels hoog, dan de kwaliteit koolhydraten waarschijnlijk ook hoog. Weinig vezels dan waarschijnlijk een witmeel product of iets met louter mais of aardappelzetmeel.
  • Koolhydraten 60 waarvan suikers 60 = is een 100% suikerproduct, al zijn het fruitsuikers (fructose*), van nature toegevoegd. Het is suiker. Een glas melk met 10 gram lactose is ook 10 gram suiker.
  • Koolhydraten 60 waarvan suikers 0, maar polyolen 60 = afhankelijk van het soort polyolen, nog steeds 36 gram suikers.

Fructose

* Fructose (fruitsuiker) wordt soms nog sneller omgezet in vet dan normale suiker, omdat het product zelf vaak glucose en fructose bevat en de glucose al voldoende energie levert, waardoor de lever fructose om gaat zetten naar vet. Dit laatste pad is ook korter dan fructose omzetten naar glucose, omdat fructose eerst in een ander tussenproduct moet worden omgezet. Deze omzetting naar vet is natuurlijk alleen als het lichaam al voldoende energie heeft en jij daar een schepje bovenop doet.

Nieuwe zoetstof

Allulose

Er staat een hele mooie zoetstof aan te komen. Allulose wordt in de andere landen buiten Europa al gebruikt en is erg succesvol. Er zijn zelfs gezondheidsvoordelen die aan dit stofje worden toegewezen. Het zit van nature in bepaalde producten en kan nu op grote schaal worden gemaakt, waardoor het ook betaalbaar is geworden. Wij moeten helaas nog wachten op de EFSA voor goedkeuring. Je kunt het al wel bestellen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en dan heb je het met 5 dagen binnen. Dat doe ik ook.

Hieronder 2 informatieve filmpjes over deze stof:

Conclusie

Het is heel verleidelijk om te denken dat als iets geen invloed heeft, dat het dan vast wel kan. Het is dus slim om dit zeker te weten, voordat je verkeerde aannames doet en hiermee jezelf flink tekort doet in de resultaten die je zou kunnen boeken. Leer jezelf aan om op etiketten te kijken en zo te bepalen of iets wel of niet kan in jouw programma. Twijfel je of weet je niet hoe je iets op een etiket moet lezen? Daarvoor heb je mij! Maak er gebruik van. Ik vertel het je graag. Bedenk wel welk doel iets heeft in jouw voeding. Maak of eet je nu iets om te snoepen of is het echt functioneel en voedzaam? We proberen natuurlijk wel iets te doorbreken en door daar nu al mee starten houd je jezelf straks ook op gewicht. Iets maken met een zoetstof, levert misschien geen calorieën uit suiker, maar misschien wel uit vetten als het een suikervrije muffin of chocolade snack is. Gebruik je het om jouw ontbijt wat zoeter te maken dan maakt het natuurlijk niets uit.