Orthomoleculaire therapie bij Arjen

door | mei 19, 2022

Home » Nieuws » Orthomoleculaire therapie bij Arjen
Orthomoleculaire therapie bij Arjen

De start

Een hele mond vol, “orthomoleculaire therapie”, maar wat is dat nou en wat houdt het in. Het één en ander is een beetje afhankelijk van de aandoening of het ongemak waar je mee bij mij komt. Laten we even uitgaan van een traject waarbij iets in de stofwisseling of spijsvertering niet geheel naar wens loopt.

Allereerst hebben we nadat jij je hebt aangemeld op onze website even telefonisch contact gehad. In dit telefonisch contact vraag ik alvast de eerste dingen uit en kijk ik of ik je daar verder mee kan helpen. Soms is het beter dat ik je doorverwijs naar een collega die een bepaalde specialisme juist heeft of een regulier medisch specialist als dit eerst een logische stap is, zoals bij acute problemen die eerst aandacht nodig hebben.

Niet voor iedereen

Zodra ik het idee heb dat ik jou daadwerkelijk verder kan helpen en ook het gevoel heb dat jij gemotiveerd genoeg bent om echt het traject samen met mij in te gaan, maken we een afspraak voor een intake. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar een programma als dit vereist best wel even wat inzet en motivatie van jou en is geen traject van een week. Het is ook niet zoals bij een huisarts, waar je heengaat zonder met bepaalde kosten in aanraking te komen, anders dan je zorgverzekering en eigen risico. Je betaalt hier per consult en ook voor alle supplementen en onderzoeken. Het verschil is, dat ik je echt een lange termijn oplossing bied en waar mogelijk samen met jou het onderliggende probleem oplossen in plaats van symptomen te bestrijden en pleisters te plakken. Ik kijk niet naar wat je hebt, maar waarom je het hebt. Het verschil is ook dat ik vele uren tijd in jou steek. Alleen al rond de intake 3 uur tijd. Niets ten nadele van de huisarts en zijn of haar expertise maar hij of zij heeft helaas maar 10 minuten tot een kwartier.

Ik neem ook niet veel intakes aan en steek mijn tijd alleen in cliënten die echt dedicated zijn op zoek te gaan naar de oorzaak en deze aan te pakken. Ben jij dit niet, dan kun je wellicht beter een ander traject kiezen of genoegen nemen met je situatie zoals die nu is, want verbetering zal niet vanzelf komen. Ik steek mijn tijd ook liever in iemand die voor de oplossing wil gaan.

Informatie vergaren

In de afspraakbevestiging die jij van mij krijgt zitten al de eerste vragenlijsten en eventueel een opdrachtje voor een voedingsrapportage. De intake is namelijk harken. Harken van zoveel mogelijk informatie over jou, jouw medische gegevens, jouw voeding status enz.

Dan kom jij op intake. De intake duurt zo’n 1 tot 1,5 uur. We bespreken even de formulieren die jij hebt ingevuld en de voedingsrapportage. We handelen wat administratie af, zoals inschrijfformulieren, behandelovereenkomst en alles wat je zelf nog hebt meegenomen aan eerdere lab uitslagen.

Eerst tekorten oplossen en de basis leggen

Ik geef je dan vaak alvast een advies voor basis suppletie en een eerste leefstijl en voedingsadvies voor de komende 3 weken. Hierin leggen we alvast de basis en halen we zoveel mogelijk toevalligheden weg die we al heel simpel op kunnen lossen. Als jij bijvoorbeeld al enige tijd slecht eet of iets tekort komt, kan dit best een grote invloed hebben. Ondanks dat wij soms zelf denken dat we heel goed bezig zijn, wil het wel eens anders zijn. De basissuppletie heb ik vaak in huis en kun je gelijk meenemen.

2 tot 3 weken later hebben we de vervolg afspraak van ruim een uur. Jij bent dan al lekker aan de slag geweest met wat leefstijlveranderingen en de basissuppletie. Ik heb ondertussen mijn research gedaan, alle beschikbare gegevens geanalyseerd en een behandelplan geschreven. Voor de afspraak stuur ik je vaak even een mail met mijn advies aan behandelsuppletie, zodat ik deze voor je in huis kan halen indien je dit wenst. Tijdens de afspraak kijken we hoe het nu met je gaat, bespreken we het vervolg en heb ik de vervolg (behandel) suppletie voor je klaar liggen. Bijna altijd is het nodig aanvullende onderzoeken te doen. Dit is ook hoe ik werk. Ik ga tot in detail kijken waar jouw problemen liggen. We kunnen alles aan onderzoeken vaak wel in huis regelen. Bloedonderzoeken, DNA onderzoeken, Microbioom (ontlasting) onderzoeken, allergie en intolerantietesten, speeksel en urineonderzoeken. Enz. Wat regulier recentelijk al gedaan is, hoeven we natuurlijk niet opnieuw te doen. Jij beslist natuurlijk ook altijd zelf wat we wel of niet doen. Mocht je helemaal geen onderzoeken wensen en als er ook nog geen data uit recentelijk verleden is een traject bij mij niet jouw pad tot succes.

Suppletie is een belangrijk onderdeel

Het is goed om altijd rekening te houden met suppletie. Suppletie is geen vervanging van gezonde voeding en leefstijl, maar in trajecten als deze wel essentieel om de biochemie die uit de pas is gaan lopen weer op het rechte pad te krijgen. Dat is immers een groot deel van orthomoleculaire therapie. Op moleculair niveau de biochemie en fysiologie van jouw lichaam weer op het reine trekken. Dit doen we door optimale doseringen toe te passen, hoger dan wat het lichaam nodig heeft om überhaupt normaal te kunnen functioneren. Nu gaan we voor optimaliseren om de problemen op te kunnen lossen. Normaal functioneren + extra behoefte door leefstijl + extra behoefte door ziekte of aandoening = herstel en gezondheid.

Ik werk hiervoor enkel met geselecteerde merken. Voornamelijk Vitakruid, Vitals en Bonusan. Waar gewenst of nodig nog met andere merken. Alle drie echt top labels waar ik op kan vertrouwen in trajecten als deze.

Vervolgafspraken

Na de tweede afspraak zien we elkaar pas na 3 tot 4 weken weer. Indien je wenst uiteraard eerder. Wat in jaren uit de pas is gaan lopen gaan we niet in 2 weken weer herstellen. We kunnen hele mooie dingen bereiken, maar wonderen nog niet. Daarom laten we iets meer tijd ertussen, zodat we ook even kunnen kijken of het al beter gaat.

Het is ook belangrijk de verwachtingen helder te hebben. De behandelingen die ik doe zijn 100% evidence en science based. Het is holistisch, maar geen homeopathie. Het is echt biochemie en fysiologie. Geen ingestraalde korrels of zweverige toestanden. Ik verdiep mij ook in ieder individueel geval en zorg ook dat als er nieuwe (grote) studies zijn gedaan ik mijn programma’s daarop aanpas. Ik kan geen garantie geven of het bij jou ook zo uit zal pakken. Dit is gewoon afhankelijk van heel veel factoren, waarvan sommige genetisch en familiair. Ik beloof in ieder geval mijn best voor jou te doen, zolang jij dat zelf ook voor jezelf doet.

Diverse aandoeningen orthomoleculaire therapie

Voorbeelden van aandoeningen waar ik cliënten al mee heb kunnen helpen de eigen gezondheid te verbeteren:

 • Artrose/artritis met minder pijnklachten en verdere verslechtering door kunnen gaan en weer een kwaliteit van leven kunnen ervaren.
 • Met PCOS toch zwanger kunnen worden, nadat alles al geprobeerd is en niet lukte.
 • Diabetes 2 onder controle en zelf in remissie kunnen krijgen.
 • Bloeddruk of cholesterolproblematiek kunnen reguleren
 • Maagzuurproblematiek geheel kunnen verhelpen
 • Post covid syndroom kunnen verbeteren
 • Ernstige slaapproblemen op kunnen lossen
 • ADHD en angststoornissen enorm kunnen verminderen
 • Burn-out en stress gerelateerde problemen verbeteren
 • Obstipatie op kunnen lossen
 • IBS/PDS achtige problemen geheel op kunnen lossen
 • Immuunstoornissen kunnen stabiliseren (waaronder allergieën en auto immuunproblematiek)
 • Fybromyalgie tot een minimaal en af en toe terugkerend ongemak kunnen veranderen.
 • PMS en overgangsklachten kunnen minimaliseren
 • Schildklierhormoonfunctie verbetering (lever gerelateerd)

Bovenstaand lijstje maakt waarom ik mijn werk zo graag doe. De mogelijkheden die er zijn en de veranderingen de je kunt bieden in iemand zijn of haar leven. Dit is waarvoor ik het doe! Dit is mijn overtuiging. Ik denk ook echt dat dit de toekomst gaat zijn. Zeker nu we weten dat 80% van alle aandoeningen en ziekten leefstijl en voeding gerelateerd zijn (Vereniging Arts en Leefstijl, 2022). Voor de duidelijkheid ik stel niet dat ik je genees. Ik onderzoek, ga de diepte in en wijs je de richting en faciliteer om samen met jou de jouw gezondheid te bevorderen. Dit doen we met evidence based ondersteuning. We gaan dus samen zorgen dat we die balans weer terug krijgen.

Wat ben je nou zoal kwijt.

Je betaalt bij ons vooral voor de tijd die het kost en de kosten voor suppletie en onderzoeken. Hier probeer ik ook altijd heel transparant in te zijn.

€161,- intake + gemiddeld €95,- aan basis suppletie (voor 3 maanden)

€79,- voor het 2e consult van een uur + gemiddeld €60,- aan vervolg suppletie

€52,- voor de reguliere controle consulten daarna

Bloedonderzoeken €150,- tot €250,-

Optioneel en aanvullend

Microbioom inclusief complete analyse €599,-

Genenonderzoek inclusief analyse €553,-

Soms zijn er ook ongemakken waar je enkel een intake en eventueel een vervolgconsult nodig hebt om goed op weg te zijn. PMS en overgangsklachten zijn hier voorbeelden van. Een gezondheidsscan met suppletieadvies kan in een intake zelfs al klaar zijn. Hier hebben we de Health Update voor. Vraag naar de mogelijkheden.

Belangrijke noot: Ik stel geen diagnoses, ik help je enkel het pad te vinden naar mogelijke oorzaken en help jou deze op te lossen of te verlichten. Wanneer er een medische diagnose gesteld moet worden, stuur ik je door naar een arts. Ik genees ook niet, ik help jou jezelf te genezen door jouw lichaam te helpen in het eigen genezende en herstellende vermogen. Zoals de natuur dat bedoeld heeft.

Hulp nodig? Meld je aan.

Heb je na het lezen interesse in mijn programma of heb je nog vragen? Vul dan het contactformulier in op de pagina van volgende link en ik neem zsm contact met je op https://www.updateyourself.nl/orthomoleculair-voeding-suppletieadvies/


Vereniging Arts en Leefstijl. (2022). leefstijlgeneeskunde-en-positieve-gezondheid-geintegreerd-in-de-opleiding-geneeskunde-waarom-en-hoe-doen-we-dat. Geraadpleegd op 19 mei 2022, van https://www.artsenleefstijl.nl/index.mchil?page=artikel&id=1028&artid=261760&artikel=leefstijlgeneeskunde-en-positieve-gezondheid-geintegreerd-in-de-opleiding-geneeskunde-waarom-en-hoe-doen-we-dat